FÉKRENDSZER

   Cím: 9700 Szombathely, Rumi út 10-12 / Telefon: +36-94/310-615

Fékbetét és féktárcsa

Biztonságunk szempontjából ezekenek van legnagyobb szerepe autónkban, mégis nagyon sokan kevésbé figyelnek rá.

Fékbetét: 
Karbantartást nem igénylő alkatrész, a legtöbb esetben cserétől cseréig problémamentesen használható. Ha a fékbetétek vastagsága a minimális 3mm alá csökken, a fék hatásfoka már nem ideális. Rendkívül fontos a fékbetétek minőségeés a szakszeű beszerelés.

Féktárcsa:
Karbantartást nem igénylő alkatrész, a legtöbb esetben cserétől cseréig problémamentesen használható. A minimális féktárcsa vastagsága az egyes autótipusoknál eltérő lehet, amit a gyártók pontosan meghatároznak. Egy féktárcsa élettartama 60-120.000 km, a fékbetété 30-60.000 km. A túlszabályzott vagy mérten aluli tárcsavastagság a tárcsa elrepedését, rossz hőelvezetést, deformálódást, és a fékolaj felforrását okozhatja.

Fékolaj:

A  fékolaj időszakonként cserére szorul. Egy idő után a levegőben lévő nedvességet megköti, magába zárja és ezáltal csökken a forráspontja. Erős fékezésnél ezért a folyadék felforrhat, légbuborékok képződhetnek, ezáltal átmenetileg működésképtelenné tehetik a fékrendszert. A fékfolyadékot évente egy folyadék vizsgáló műszerrel ellenőrizni kell, 2-3 évente általában a folyadék cseréje is szükségessé válhat.

Fékrendszer hibáira utaló jelek lehetnek:

  • fékezéskor morgó, surrogó hang
  • kormányrázkódás fékezéskor
  • fémes hang fékezéskor
  • puha, „rugós” fékpedál
  • nagy pedálút
  • megnövekedett fékút

Ha ezekkel a tünetekkel találkozik fékezéskor, keresse fel szervizünket.

Kérjen időpontot az alábbi űrlap kitöltésével!